Moskébranden var anlagd

Branden vid Islamic center i Malmö den 26 april var anlagd konstaterar polisen sedan man slutfört sin tekniska undersökning. Polisen arbetar efter teorin att branden anlades av någon med god kännedom om Islamic center, säger Peter Tjäder, chef för länskriminalen i Skåne.
– Det är väldigt tajt tidsförlopp här mellan det att branden kunnat anläggas och den har upptäckt. Det handlar om ett par minuter. –Brandförloppet talat också för att det är en mycket, mycket snabb insats från den som har anlagt branden. Det torde förutsätta god kännedom om lokaler och hur man tar sig in och ut. Snabb brandutveckling Polisen tror inte på möjligheten att någon brutit sig in i lokalen. Sannolikheten för det är för liten, säger Peter Tjäder. Lokalen låstes klockan 22:24 och mindre än en halvtimme senare syntes kraftig rökutveckling. Islamic center i Malmö har fått många hot. Men enligt polisen är det inget som kan sättas i samband med branden. Nya vittnen krävs Under utredningen gång har polisen hört upp emot 25 personer. Det har lett till att man har kunnat avgränsa tiden för själva brandutbrottet. Enligt länskriminalens chef i Skåne, Peter Tjäder, krävs det nya vittnesuppgifter för att man ska få veta vem som är skyldig. – Mordbrand tillhör en av de mest svårlösta ärendena vi har. Om vi ska kunna lösa det här torde det förutsätta att vi får fram nya vittnesuppgifter som vi inte haft tillgång till tidigare.
Anna Hanspers, Malmö
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista