Levererar mörka siffror.

Nattsvart prognos från Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv presenterar en mycket mörk prognos över den svenska ekonomiska utvecklingen. Det går utför i rekordfart för konjunkturen när industrin går ner på knä, men hushåll med jobb klarar sig bättre.

– Inflationen kommer att falla kraftigt nästa år och det betyder att alla som har jobb får sina löneökningar utan att inflationen äter upp något och dessutom en del skattesänkningar. Så för många blir det faktiskt bättre. Tyvärr så kommer många att spara en hel del av dessa pengar och därför ger inte det fullt genomslag i ekonomin, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Nedgången är lika snabb som under 1990-talskrisen men den blir mer långvarig för industrin. Hushållen ser dock ut att klara sig bättre.

De negativa faktorerna väger tungt och industrin står inför den svagaste exportutvecklingen sedan oljekrisen 1975.

Investeringarna krymper med 7,5 procent nästa år. Teknikföretagens produktion minskar med 10 procent.

Byggsektorn minskar, antalet nybyggda lägenheter med 25 procent. Gruv- och stålindustrin skjuter upp investeringar och den offentliga sektorn drar ner antalet anställda med 2,4 procent.

Och när ingen dager synes än i den internationella konjunkturen så blir det sammantaget en mycket dyster bild som förstärks av att två av tre av de större företagen i landet räknar med färre antal anställda om sex månader.

Över 200 000 jobb försvinner till och med 2010. Det ger en arbetslöshet på nästan tio procent och det är unga människor som får det svårast på arbetsmarknaden.

Så var det det där med hushållen som har jobb. Realinkomsterna för dessa väntas öka med fyra procent nästa år, vilket är mycket och beror i huvudsak på sänkta skatter och lägre räntor som en följd av fallande inflation och tillväxt.

Den kickstart av ekonomin som tycks vara ett ord på allas läppar sökes bäst i ökade investeringar i infrastruktur, menar Stefan Fölster.

– Det bästa sättet verkar ändå vara att tidigarelägga så många infrastrukturprojekt som möjligt. Det finns snabbare ”doping” i form av höjda barnbidrag eller sänkt moms, men det får man sota för senare. De ger en negativ effekt något år därefter.

Det är många som talar om att man ska kickstarta både det ena och det andra?

– I en sådan här djup och mera långvarig konjunktursvacka är risken med att kickstarta att man bara flyttar konsumtion från nästa år till i år. Sedan sitter man där nästa år med ett lika bekymmersamt läge, säger Stefan Fölster.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".