Riksbanken förväntas genomföra en ny räntesänkning under nästa år. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Efter sänkt USA-ränta

Ytterligare räntesänkning spås i Sverige

På tisdagen sänkte USA:s centralbank Fed sin reporänta till nära noll och i Sverige sänkte nyligen Riksbanken den svenska reporäntan kraftigt till två procent. Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén tror att det kommer ytterligare sänkning för Sveriges del.

– Jag tycker att det är bra att man sänker räntan till nästan noll därför att konjunkturen ser väldigt svag ut i USA, säger Mats Dillén.

Hur påverkar detta Sverige?

– Det är egentligen positivt att den amerikanska ekonomin stimuleras. Det gör att förutsättningarna på marginalen för svensk exportindustri blir lite bättre om vi får en starkare utveckling i USA.

Annika Winsth, som är chefsekonom på Nordea, tycker också att det är bra att USA har sänkt räntan. Hon säger att det är en viktig signal som USA skickar, det vill säga att landet gör allt det kan för att få ordning på ekonomin.

Men det talas ju också om risker med nollräntepolitik, till exempel risken för deflation.

– Ja, fast centralbankerna väljer lite grann mellan pest eller kolera och därför tycker jag att det är riktigt att man gör det man kan och det är otroligt viktigt att man får igång den amerikanska ekonomin för att resten av världen ska komma igång. Därför tycker jag att det är ett riktigt beslut att gå ut aggressivt från Feds sida, säger Annika Winsth.

Annika Winsth tror också att räntebeskedet kan sätta press på andra centralbanker runtom i världen genom att det skickar en så tydlig signal om att USA ser så allvarligt på läget.

Riksbanken håller ett möte igen i februari och Annika Winsth tror på en sänkning då och det tror även Mats Dillén.

– Vi kommer ju med en prognos på fredag och i den prognosen kommer vi att ha med ytterligare räntesänkningar. Vi tror att Riksbanken kommer att gå ner från dagens två procent till en lägre nivå, men inte ner till noll, säger han.

Hur lågt tror du att vi hamnar?

– I vår prognos sänker vi ner till en procent.

Att sänka och höja räntan tillhör ju penningpolitiken och Mats Dillén tycker att det även behövs finanspolitiska åtgärder för att få fart på ekonomin.

– Ja, där förutser vi ytterligare finanspolitiska stimulanser, framför allt 2010. Men detaljerna vill jag vänta med till på fredag då vi presenterar vår prognos, säger Mats Dillén.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".