Sverige ger tio miljoner till Zimbabwe

Sverige har beslutat att skänka tio miljoner kronor till organisationer som arbetar med kolerabekämpning i Zimbabwe. Och samtidigt lanserar Zimbabwes grannländer i södra Afrika en internationell kampanj för humanitär hjälp. Det sa Sydafrikas president Kgalema Motlanthe på onsdagen.

Kolerautbrottet i Zimbabwe har nu krävt omkring 1 000 människoliv enligt officiella siffror. Internationella hjälporganisationer och grannländer har redan bidragit med hjälp.

Men mer hjälp behövs och SADC-förbundet lanserar nu en internationell kampanj för de drabbade, det sa Sydafrikas president Kgalema Motlanthe på onsdagen, samtidigt som han betonade att nödhjälpen handlar om att rädda människoliv och inte har något med den politiska krisen att göra.

Kgalema Motlanthe sa också att Sydafrika inte kommer att begära att Zimbabwes president Mugabe avgår. Det är inte vår sak att kräva, sa han.

Men USA och Storbritannien såväl som Kenya och grannlandet Botswana har krävt just det, och på onsdagen kom kravet även från Australien, som också skärper sina sanktioner mot individer och företag i Zimbabwe.

Politiskt har mindre framsteg gjorts. Den lagändring som behövs för att Zimbabwe ska få en premiärminister har tillkännagivits officiellt, vilket banar vägen för att regeringen ska fatta beslut i frågan senast i januari.

Samtidigt fördjupas den interna splittringen i Mugabes parti Zanu-PF. Tidigt på onsdagsmorgonen blev det direkt våldsamt utanför partihögkvarteret i Harare. Enligt tidningen Zimonline var polisen tvungen att använda tårgas och vattenkanoner för att skingra anhängare som hade samlats för att välja en ny provinschef.

Zanu-PF skakas också av att ett nytt utbrytarparti håller på att bildas och i fråga om vem som till slut ska efterträda Mugabe. Zanu-PF:s partikongress har skjutits upp i en vecka och ser nu ut att äga rum på fredag.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".