Ed Miliband intervjuas av Maria Eksedler. Foto: SR.
Storbritannien

Unik lag ska minska växthusgaser

Storbritannien får snart en lag som ska reglera att landets miljömål uppnås. Storbritannien ska minska de farliga utsläppen med 80 procent fram till år 2050, jämfört med 1990 års nivå. Den nye energi- och klimatministern Ed Miliband säger till SR att lagen är unik.

– Det här är första gången, vi är det första landet som lagstadgar om det här och intentionen är ju att se till regeringen gör det den har lovat, säger Ed Miliband, brittisk energi- och klimatminister sedan i oktober.

Han ingår i regeringens innersta krets, kabinettet, precis som sin bror, utrikesminister David Miliband.

Lagen som Storbritannien nu får heter The Climate Change Act. Den innebär bland annat att regeringen gör en slags miljöbudget, bestämmer hur utsläppen ska minska, och detta måste följas.

– På liknade sätt som vi måste följa en finansbudget måste vi nu följa en miljöbudget, säger han.

Lagen sätter också press på till exempel företag att planera för hur utsläppen ska bli mindre och allt ska övervakas av en särskild kommitté.

Men denna förändring, precis som FN:s och EU:s klimatarbete, sker nu i en tid av stor ekonomisk oro. Ed Miliband är medveten om att klimatförändringarna har halkat ner på prioriteringslistan.

– Det är väldigt viktigt att vi inte säger ”låt oss strunta i de här klimatförändringarna nu när vi har en svår ekonomisk situation” för vi vet att ju längre vi väntar, desto mer kostar det att göra något och framtida generationer kommer bli väldigt arga på oss om vi misslyckas, säger Ed Miliband.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".