Opec skär ner oljeproduktionen

De oljeproducerande ländernas samarbetsorganisation Opec beslutar på onsdagen att dra ner produktionen med två miljoner fat per dag. Det här är en stor produktionsminskning och den kommer för att råoljepriset som sjunkit från 147 dollar i juli till under 45 dollar i dag inte ska falla ännu mer.

– Den avmattning i ekonomin som sker runt om i världen riskerar att medföra ett stort prisfall på olja och det är klart att Opec vidtar åtgärder för att motverka det, säger OKQ8:s styrelseordförande Göran Lindblå.

För oss konsumenter i Sverige vad ska vi förvänta oss när det gäller till exempel bensinpriset?

– Jag tror inte att det blir någon dramatisk förändring den här gången. Det kan bli måttliga förändringar, men jag tror inte att det händer jättemycket.

Kan priset gå upp lite?

– Ja, det kan gå upp lite, men å andra sidan kan det ganska snabbt följa av en nedgång ganska tätt på. Det finns så många krafter i den globala ekonomin som trycker priset nedåt, säger Göran Lindblå.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".