Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen kritisk till ägarlägenheter

Den rödgröna oppositionen säger nej till regeringens förslag till så kallade ägarlägenheter, som är tänkt att göra det enklare att hyra ut i andra hand. Enligt regeringen är detta ett sätt att motverka bostadsbristen men oppositionen anser att det innebär en försämring för hyresgästerna.

Carina Moberg är socialdemokrat och ordförande i civilutskottet.

– Det är ett alldeles för dåligt skydd för dem som är tänkt ska hyra ägarlägenheterna, eftersom man kommer att ha en beroendeställning till sin hyresvärd som inte finns i ett traditionellt hyresförhållande, säger hon.

Det är i en gemensam motion till riksdagen som s, v och mp, nu yrkar avslag på regeringens förslag om ägarlägenheter; för att besittningsskyddet försämras och för att det bäddar för högre hyror utanför bruksvärdessystemet.  

Ägarlägenheter ska införas från första maj nästa år och handlar i ett första skede om nyproducerade fastigheter med enbart ägarlägenheter. De ska vara mycket lättare att hyra ut än bostadsrätter och regeringen hoppas att det ska lösa en del av bostadsbristen. Och ägarlägenheten ska hyras ut på samma sätt som ett enfamiljshus i dag.

Oppositionens gemensamma kritik är ett första steg mot en gemensam valplattform i bostadspolitiken. Men Carina Moberg erkänner att ägarlägenheterna varit en knepig fråga att bli överens om.

Kanske finns det behov av ägarlägenheter i framtiden, säger hon. Och miljöpartiets Jan Lindholm är inte heller helt emot.

– I har ju in princip inget emot att människor äger sin bostad. Vi tycker att regeringen har lagt fram ett förslag som i huvudsak fokuserar på att människor ska bygga ägarlägenheter för att bygga ut dem, och då ha man inte konstruerat ett system för uthyrning som vi tycker passar på den svenska hyresmarknaden, säger Jan Lindholm.

Oppositionen siktar inte på att riva upp ett beslut om ägarlägenheter efter valet. Men de rödgröna betonar att man är enig om att återgå till en social bostadspolitik.

Med någon sorts statligt stöd för byggandet av hyresrätter, säger vänsterpartiets Egon Frid.

– Vi har förslag tillsammans för att ge stöd till att bygga hyresrätter, till att renovera och klimatomställa de hyresrätter som redan är byggda, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".