Marinen lät Nato-ubåtar smita

Det var ubåtar från Nato och inte från Sovjet som kom in i Hårsfjärden 1982. Det hävdar fredsforskaren Ola Tunander i en ny bok.
Tunander hävdar att Nato-ubåtarna var inbjudna av höga svenska militärer, utan Regeringens vetskap, och att militären lät ubåtarna slippa undan.Enligt uppgifter i Tunanders bok, ''Hårsfjärden- Det hemliga kriget mot Sverige'', var avsikten att testa det svenska ubåtsförsvaret och öka försvarsviljan hos den svenska befolkningen mot intrång från Ryssland. Ola Tunander har tagit fram en rad omständigheter som talar för att det var Nato-ubåtar och inte sovjetiska utbåtar som kränkte svenskt vatten. Till exempel hade ljudbandet redigerats när inspelningar av ubåtar redovisades för Ryssland i början av 90-tale. Enligt Tunander hade viktiga ljud då tagits bort. Han säger också att ubåtsinspelningen tidigare hade analyserats av norska militärens underrättelsetjänst, och enligt analysen var det mycket som talade för att ljudet kom från en Nato-ubåt. Enligt Tunander var det dåvarande försvarsstabschefen Bror Stefensson som bjöd in Nato, men Stefenson säger till Ekot att han helt tillbakavisar uppgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista