Initiativ mot uppsägningar i Tyskland

I Tyskland försöker regeringen förmå börsföretagen att lova att de inte ska säga upp personal under recessionen. Det är en börs-vd som har tagit initiativet, nämligen Siemenschefen Peter Löscher.

Att inte sparka folk handlar om att ha ett långsiktigt perspektiv i företagandet, säger Peter Löscher.

– Det finns ingen motsättning mellan kraven på vinst i företaget och löftet att avstå från uppsägningar. Att inte säga upp handlar om att skapa förtroende och ta ansvar, inåt och utåt, säger Peter Löscher.

Siemens, Daimler, Bayer, Telekom, tyska posten, det är några av de storföretag som har avtal med facken att fast anställda inte ska sägas upp under 2009.

Företagen vill ha kvar sin specialutbildade arbetskraft, när konjunkturen en gång vänder. Och regeringen ska nu i januari försöka övertala alla företagen på Frankfurtbörsens förstalista att följa de här exemplen.

Att tyska företag har en så här förhållandevis storsint hållning till sina anställda, handlar inte bara om ansvar, utan också om pengar.

Företagen har möjlighet att permittera anställda som blir överflödiga när produktionen dras ner, och då slipper de betala några löner. 

Det gör i stället staten. Företagen behöver bara stå för de sociala kostnaderna men också på den punkten kan en förändring vara på gång. Regeringen funderar över om staten ska ta över också de sociala kostnaderna från företagen vid permitteringar.

Just nu ökar permitteringarna snabbt i Tyskland, och därmed också statens kostnader. Men det finns en politisk samsyn här, att det är bättre att staten betalar och att folk har jobben kvar, än att den får betala understöd till arbetslösa.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".