Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trygghetsboende bör byggas för äldre

Fler äldre måste få tillgång till trygghetsboende, anser Äldreboendedelegationen som lägger sina förslag i dag, fredag. Bland annat föreslås ett höjt bostadstillägg för äldre, och ett betydligt större statligt stöd till byggande av den nya boendeformen.

Finanskrisen är en möjlighet säger delegationens ordförande Barbro Westerholm.

– Det är nu vi ska satsa, det är mycket bättre att ha byggnadsarbetare som skapar trygghetsboenden och vård- och omsorgsboenden än att ha dem på a-kassa. Behovet kommer att bli omfattande framöver, från 2015 och 2010 får vi stora behov som i dag inte alls är täckta. Vi har ju inte behoven täckta ens i dag, säger Barbro Westerholm.

Äldreboendedelegationen, där folkpartisten Barbro Westerholm är ordförande, vill införa en ny boendeform, så kallade trygghetsbostäder, för äldre som inte behöver särskild vård men ändå inte klarar sig helt själva. Där kan de få möjlighet att äta med andra äldre, delta i gemensamma aktiviteter men ändå ha en egen lägenhet.

Redan i dag finns seniorboende som liknar och också ofta kallas för trygghetsboende men den nya boendeformen ska vara hyresrätter i kommunal regi.

– Skapar vi trygghetsboende för mycket gamla människor som känner sig otrygga i det egna hemmet så kommer de till en aktivare miljö. Därmed minskar behovet av vård- och omorgsboende, säger Barbro Westerholm.

Hon menar att trygghetsboendet i längden blir billigare för kommunerna. Kommunerna ska inte tvingas att bygga trygghetsbostäder, delegationen vill istället locka med olika stöd.

Investeringsstödet för äldreboende på en halv miljard om året bör därför också omfatta byggandet av trygghetsbostäder i framtiden. Stödet som i dag ligger på en halv miljard om året fram till 2011 måste både bli större och förlängas till 2014.

Delegationen ser också ett behov av ett nytt tillgänglighetsbidrag på 400 miljoner om året för att bygga hissar, bredda dörrar och så vidare. Ytterligare 100 miljoner om året vill delegationen satsa på personal till trygghetsbostäderna.

Delegationen föreslår också att taket i bostadstillägget höjs från 5 000 till 6 000 kronor i månaden. För att fler äldre med låga inkomster ska ha råd att flytta till ett trygghetsboende. På fredagen lämnar Äldreboendedelegationen över sina förslag till äldreminister Maria Larsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".