Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsagd från Volvo efter 27 år

Krisen i fordonsindustrin leder till varsel och uppsägningar, och därmed starka känslor och hårda ord. 55-åriga Pirkko Brander, blev uppsagd efter 27 år på Volvo Personvagnar. Företaget tyckte att hon inte klarade jobbet, eftersom ett av arbetsmomenten plötsligt ansågs för tungt.

Pirkko Brander berättar att Volvo Personvagnars motivering till uppsägningen var att hon inte klarade ett av över tio moment på hennes avdelning ”satsningen”.

Men tidigare har inga kvinnor behövt utföra den här glasbalanseringen, eftersom förre chefen tyckte att det var för tungt.

Men nu är situationen annorlunda och för två veckor sedan blev Pirkko Brander uppsagd efter 27 anställningsår. För att vara kvar hade hon varit tvungen att återigen ställa sig vid löpande bandet, berättar dottern Sanna.

– Jag tycker att det är rent ut sagt för jävligt att de får göra så. De kunde ha placerat henne på byggbanan, men hon är 55 år. Hon kan inte jobba på banan igen. Det är alldeles för högt tempo.

Och enligt Sanna Brander, så är personalen på Volvo PV väldigt kritiska till hur man har valt att hantera de omkring 30 anställda som sagts upp, för att de inte klarar arbetsuppgifterna som finns kvar efter den kraftiga bantningen av verksamheten.

– Alla är chockade över hur de behandlar de äldre. För mamma är ju inte den enda, utan det är flera stycken på företaget som har blivit behandlade såhär. Och man vet ju aldrig när det är ens egen tur.

Varför tror du att företaget väljer att säga upp din mamma, trots att hon har så många tjänstgöringsår bakom sig?

– Jag tror att de passar på att bli av med folk nu när situationen är som den är.

Hur tycker du att facket har agerat gentemot företaget i förhandlingarna, vad tycker ni anställda om det?

– Jag tycker att facket har gett sig alldeles för lätt, säger Sanna Brander, dotter till uppsagda Volvoarbetaren Pirkko Brander.

Eric Öbo, Sveriges Radio Göteborg
eric.obo@sr.se

Jukka Tuominen, Sisu Radio
jukka.tuominen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".