Fredrik Reinfeldt
Reinfeldt:

Ny diskussion om höjd koldioxidskatt

Många som har etanolbilar kör idag på bensin eftersom det har blivit billigare. Det leder till att regeringen får diskutera om den ska höja koldioxidskatten ytterligare. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt i Ekots Lördagsintervju.

– Den diskussionen kommer att återkomma om det är anledning att på något sätt fortsätta att räkna upp CO2-skatten, när det nu sker en så enorm förändring av världsmarknadspriset på olja. Vi var uppe och vände på 140 dollar per fat, och har nu sjunkit under 50 och det har skett på några månader.

Den svenska bilindustrin har ju fortfarande en hel del bensindrivna produkter hur skulle de reagera på en sådan skattehöjning?

– De har, tror jag, nu tagit till sig behovet av att ställa om. Det bör ske en förnyelse i vad man också erbjuder marknaden från det som produceras här i Sverige.

Statsministern kommenterade också de nya prognoser som visar att pensionärer får mindre pengar 2010. Som en följd av den ekonomiska krisen kommer den så kallade bromsen i pensionssystemet att slå till.

Enligt beräkningar från Konjunkturinstitutet kan det sänka inkomstpensionen med 400 kronor i månaden 2010. Därför har bland annat förre finansministern Erik Åsbrink föreslagit att staten ska föra över pengar för att hindra att bromsen slår till. Men statsministern anser att det skulle strida mot pensionssystemets idé.

– Det var ju hela idén, det vill säga vi ska inte ha ett pensionssystem som ställer ut löften om förmåner som det inte finns täckning för. Jag vill samtidigt påpeka att vi gör annat för att balansera detta.

Hur ser du på förslagen att staten ska skjuta till pengar för att inte bromsen ska slå till?

– Där tänker jag inte börja i alla fall. Det är ju ett system som är byggt för att faktiskt påverkas av hur ekonomin utvecklas, säger Fredrik Reinfeldt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".