Det är bättre att ta i för mycket än för lite i det utsatta läget, enligt Barack Obama. Foto: Lawrence Jackson/Scanpix

Obama skissar på större stimulanspaket

Det ekonomiska läget i USA ser ut att försämras ännu mer nästa år och därför skissar den tillträdande regeringen Obama nu på ett stimulanspaket som är ännu större än vad man tidigare antytt. Och målet är nu att skapa ännu fler jobb än vad man tidigare sagt.

Barack Obama höjer nu målsättningen med det enorma stimulanspaket som han lovat presentera som sin första åtgärd efter att ha svurits in som ny amerikansk president den 20 januari nästa år.

Tre miljoner nya jobb, enligt flera amerikanska medier, är det nya målet som Obama satt efter att under den gångna veckan träffat sina ekonomiska rådgivare och fått information som pekar på att den amerikanska ekonomin kommer försämras ännu mer under 2009.

Obamas rådgivare räknar med att ytterligare fyra miljoner arbetstillfällen riskerar att försvinna under nästa år och med en sådan utveckling skulle arbetslöshetsnivån nå över till nio procent nästa år, och därför höjer nu den blivande presidenten ambitionsnivån med stimulanspaket. Tidigare var målet att skapa 2,5 miljoner nya jobb.

Filosofin bakom stimulanspaketet kommer enligt Obama vara att det är bättre att ta i för mycket än att riskera att göra för lite i det utsatta läget och därför pratas det nu om att paketet kan komma att uppgå till minst 800 miljarder dollar, en siffra som väntas stiga ytterligare när ett eventuellt sådant förslag går genom kongressen och de enskilda ledamöterna vill ha med egna åtgärder för att rösta ja till paketet.

Paketet ska framför allt handla om att skapa jobb genom att reparera USA:s slitna vägar och broar, rusta upp skolor och andra offentliga institutioner och investeringar när det gäller miljöteknik.

Dessutom vill Obama passa på att genomföra ett av sina vallöften, nämligen skattesänkningar för medelklassen.

Planerna på stimulanspaketet har enligt Washington Post redan börjat förankras hos medlemmar av kongressen, även republikanska ledamöter.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".