Personal på Taj Mahal förbereder julen.

Hotell i Bombay öppnade igen

Två lyxhotell som stormades av militanta islamister i Bombay öppnade åter på söndagen, mindre än en månad efter de förödande attackerna som skakade Indiens finanshuvudstad.

På söndag morgon kunde gästerna på Oberoi hotel checka in igen. 100 av de 500 rummen har bokats och alla fyra restauranger håller öppet igen för första gången på drygt tre veckor.

På det närbelägna Taj Mahal har över 1 000 vipgäster bjudits in till en privat mottagning innan 268 rum och sju restauranger i den moderna Tower-flygeln öppnar på nytt.

Taj Mahal, som ligger mittemot monumentet från den brittiska kolonialtiden Gateway of India, var fokus för förra månadens 60 timmar långa belägring, i vilken över 170 människor miste livet och närmare 300 skadades.

Hotellets skapare, industrimagnaten Jamsetji Nusserwanji Tata, lät uppföra det efter att ha vägrats inträde på ett hotell som inte släppte in indier. Det anrika hotellet öppnade 1903 har sedan dess hyst kungligheter och presidenter, premiärministrar och rockstjärnor liksom Indiens överklass.

Ratan Tata, vd för konglomeratet Tata Group äger Taj, har lovat återställa hotellets forna lyster efter att det härjats av eld, kulor och granater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".