Flyktingbarn utnyttjas i Grekland

Nu kommer ytterligare kritik mot det grekiska flyktingmottagandet. I en rapport från människorättsorganisationen, Human Rights Watch, som kom på måndagen, finns flera exempel på hur ensamma flyktingbarn blir misshandlade och utsatta för övergrepp.

I Grekland finns det ungefär 1 000 ensamma flyktingbarn som lever utan något särskilt stöd från de grekiska myndigheterna.

Enligt rapporten från Human Rights Watch, har Grekland helt misslyckats med mottagandet av den här utsatta gruppen flyktingar där barn till och med vittnar om övergrepp från myndighetspersoner.

Barn uppmanas av vissa anställda vid grekiska myndigheter att utföra sexuella tjänster för att i gengäld få det eftertraktade uppehållstillståndet. Det här är bara ett av flera exempel som Human Rights Watch kritiserar hårt i den rapport som publiceras i dag.

Andra barn har också berättat hur de blir misshandlade av kustbevakningen eller polisen när de kommit fram till Grekland.

Rapporten ger återigen svidande kritik till hur Grekland sköter flyktingmottagande. Human Rights Watch, beskriver i den senaste rapporten om hur myndigheter ofta registrerar barn som kommer till Grekland utan sina föräldrar och syskon, som vuxna, och ger barnen en vuxen persons ålder, trots att barnen vara i de yngre tonåren.

Enligt människorättsorganisationen är det då lättare för grekiska myndigheter att hålla barnen inspärrade tillsammans med vuxna på de olika flyktingförvaren vid gränsen, när de i stället borde ha bott tillsammans med andra barn och fått stöd och hjälp av, inte minst olika sociala myndigheter.

I dag är detta stöd, praktiskt taget obefintligt, anser Human Rights Watch, och när barnen sedan får avslag på sin asylansökan, så är det ingen som hjälper dem till rätta. Många blir också kvar i Grekland och tvingas leva utomhus till exempel i parker i olika grekiska städer.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".