Priset på kohud har sjunkit

Bilkrisen slår mot fler underleverantörer

Krisen hos biltillverkarna fortsätter att drabba underleverantörer. Nu rapporterar Lantbrukets affärstidning ATL att även mer oväntade branscher som leverantörer av djurhudar får problem.


– I förlängningen är det ju slakterierna som får mindre betalt för huden. I ytterligare en förlängning är det lantbrukarna som lämnar djuret som får mindre betalt, säger Truls Troedson, vd på djurhudsleverantören Kontrollhudar.

Bilkrisen slår igenom allt längre ned i tillverkningspyramiden. Att färre bilar säljs och produceras leder till att färre kohudar behövs till bilklädseln. Det påverkar i första hand garverier men även hudleverantörer, slakterier och i sista hand bönder.

För två veckor sedan gick Svenljungaföretaget Elmo Leather i konkurs. Det är ett av de största företagen i världen inom möbel- och billäderindustrin. Efter nyår hoppas företaget vara igång igen. Men många av de 250 anställda kan då inte räkna med att kunna vara kvar. Den minskade verksamheten där är något som slår hårt mot hudleverantörer.

Det speciella med hudbranschen är att djuren inte slaktas för hudens skull utan för köttet. Hudarna är bara en biprodukt som hittills varit värd väldigt mycket. Men i takt med att allt färre bilar säljs har priserna sjunkit som en sten. Utbudet på hudar har varit intakt men efterfrågan har rasat totalt.

– Vi märkte redan tidigt i höstas att efterfrågan på svenska hudar minskade, framförallt till de garverier som producerar till bilfabrikanter, säger Truls Troedson.

– Det har inte gått ned gradvis utan det kom ett väldigt stort fall i slutet på november och början på december.

Enligt tidningen ATL har priserna på en kohud sjunkit med mer än 40 procent under hösten. Det innebär att hudens andel av djurens värde har minskat betydligt. Framtiden ser också mörk ut. Branschen räknar inte med någon vändning det närmaste året.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".