Folkölsstark alkoläsk inkörsport för unga

Regeringen bör se över den svenska definitionen av öl. Det menar enmansutredaren Gun Neuman, tidigare generaldirektör för alkoholinspektionen.
Som Ekot kunde berätta på fredagsmorgonen säljer svenska livsmedelsbutiker en dryck som smakar som läsk, men som har 3,5 procent alkohol. Trots smaken är drycken enligt bryggarna en öl, villket gör det tillåtet med den höga alkoholhalten. Gun Neuman, som utrett frågan tycker inte det räcker att överlåta ansvaret på konsumenterna själva. – När man är ung så blir det här en onödig inkörsport till alkoholdrycker och 3,5 volymprocent är ganska mycket alkohol, säger Gun Neuman. Dricker du en halvliter får du i dig motsvarande en liten snaps och ingen av oss tycker väl att ens en 18-åring ska dricka flera sådana på en kväll. Vad rekommenderar du i din utredning? – Att man ska se över om det går att ändra definitionen av öl i alkohollagen så att det framgår att ett öl ska innehålla smak av humle som ger en viss beska. Jag är inte säker på att det skulle hålla eftersom vi blir så beroende av vad som gäller inom EU, men ett annat alternativ är att man kommer överens med livsmedelsbranschen att vi inte ska ha dessa drycker i våra butiker. Det är en onödig dryck, det räcker med läsk. Redan idag rekommenderar tre av de största dagligvaruhandlarna, Ica, KF och Axfood, sina butiker att inte ta in dessa drycker. Räcker inte det? – En rekommendation är ju jättebra och redan det kan leda väldigt långt, men nog har jag sett de här dryckerna så man kanske borde trycka på det lite mer.
Camilla Wahlman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista