Svårlöst problem med obetalda livförsäkringar

Som Ekot kunde berätta i morse så finns det flera hundra miljoner kronor i bortglömda försäkringar, som anhöriga till avlidna personer har att hämta. Alla vet inte ens själva vilka försäkringar dom har och det ställer till problem.
– Självklart är det så att de försäkringar som våra medlemsföretag har betalat för sina medarbetare vill man ska gå ut när olyckan är framme, säger Ingvar Backle förhandlare hos arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. De som slutat glöms bort Hos arbetsgivarna är det framförallt försäkringspengar i så kallade efterskydd till anställda som slutat som glöms bort. Eftersom grupplivförsäkring oftast inte är registrerade på personnummer så måste den försäkrades anhöriga själva höra av sig till försäkringsbolaget om en person dör. – Jag tror att det är väldigt svårt att helt utesluta det här problemet. Tyvärr, säger Ingvar Backle. LO arbetar aktivt Även hos LO ser man bristerna i systemet med att grupplivsförsäkringarna men man arbetar aktivt med att upplysa sina medlemmar om vilket försäkringsskydd de har. Men för att komma tillrätta med problemet vill man från Sveriges Begravningsbyråers Förbund se en samkörning av olika register. Detta skulle snabba på utredningsarbetet och göra att fler som har rätt till pengar skulle också få ut försäkringspengar säger Christer Gustavsson, förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund. – För det första skulle man få en snabb handläggning av alla de här försäkringarna och anhöriga har ofta ett behov av pengar i samband med att någon avlider. Man skulle också få en snabb handläggning av kommande boutredningar som annars kanske måste göras om när pengar upptäcks i ett senare skede och man skulle uppnå rättvisa eftersom de pengar som rätteligen ska betalas ut också betalas ut, säger han. Tekniskt svårt och tveksamt för integriteten Men i dag är det datalagen och sekretesslagen som sätter stopp för denna typ av samkörning av dataregister. Från arbetsgivar-håll tror man inte på idén. – Det är inte bara samkörning mot försäkringsbolag och dödsregister utan det skulle också behöva köras mot försäkringskassan och det blir ju en integritetsfråga och tekniskt kan det bli ganska komplicerat, säger Ingvar Backle.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista