Littorin fick inte komma in i Egypten

Uppdaterad 16:25
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har stoppats från att komma in i Egypten. Littorin avvisades på flygplatsen för att han inte hade något visum till Egypten.

Karin Hedgårds på svenska ambassaden i Kairo berättar vad som hände. 

– Om man åker till Egypten och har diplomat- eller tjänstepass så måste man ha visering i förväg, och vad jag förstår så kom han hit utan visering.

Sven-Otto Littorin reste alltså på diplomatpass och avvisades från Egypten för att han inte sökt visering i förväg. Det var i måndags som Littorin tillsammans med sin flickvän anlände till flygplatsen i Sharm-el Sheik i Egypten. Men det blev ingen semester vid Röda havet.

När arbetsmarknadsministern visade upp sitt diplomatpass fick han beskedet att ”du får inte komma in i landet eftersom du inte har något visum”. 

Littorin kontaktade då svenska ambassaden, men tiden räckte inte till för att göra något åt saken berättar Karin Hedgårds på svenska ambassaden i Kairo.

– När jag fick tag i honom så hade han redan valt att sätta sig på planet hem. Så det fanns för lite tid för att vi skulle kunna göra någonting, säger Karin Hedgård.

Vad Sven-Otto Littorin inte visste var att tvånget om visum i förväg bara gäller personer med diplomatpass. Hade han alltså visat upp sitt vanliga pass hade han precis som andra turister kunnat köpa sitt visum på flygplatsen. 

Nu fick arbetsmarknadsministern och hans resesällskap i stället sätta sig på ett vändande plan och åka tillbaka till Sverige. Tillbaka i Sverige bokade Littorin en ny semesterresa i ett annat varmt land och han vill i dag inte bli intervjuad om sitt missöde, hälsar hans pressekreterare. 

När det gäller tvånget om egyptiskt visum i förväg så infördes det för ungefär sex veckor sedan. Orsaken är att Egypten vill ha visumfrihet för sina diplomater för resor till EU-länder. När EU inte ville gå med på det införde Egypten det visumtvång som nu drabbade Sveriges arbetsmarknadsminister.

Tidigare har, enligt uppgift till Ekot, diplomater från Storbritannien, Tyskland och Norge avvisats av samma skäl.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".