Turkisk filosofiprofessor:

"Gör julen till muslimsk helgdag"

För att minska spänningarna mellan muslimer och kristna vill en turkisk filosof att den kristna julen ska bli accepterad som helg även i den muslimska almanackan.

Förslaget kommer från den ansedde filosofiprofessorn Niyazi Öktem, vid Bilgi-universitetet i Istanbul, under jul.

– För att upprätta fred, det skulle vara mycket bra. Om folk förstod att det är samma religion. Personligen ser jag inga skillnader mellan judendomen, kristendomen och islam. Det enda jag har, till skillnad från dig är ytterligare en profet, det är allt, säger Nihazi Öktem och syftar på profeten Muhammed.

Nihazi Öktem säger att han tycker att det är dags för de tre religionerna att lägga skillnaderna åt sidan, det som skiljer dem åt, för att istället samarbeta och acceptera varandra.

Först och främst tycker han att Turkiet med den milt islamiska AKP-regeringen ska göra en ändring i almanackan, som en tydlig signal, kanske inför övriga muslimska länder.

Förslaget är minst sagt kontroversiellt och spaltmil efter spaltmil i flera tidningar har ägnats åt att kritisera filosofiprofessorns förslag, bland annat eftersom man inte riktigt vet vilken datum som Jesus faktiskt föddes, men det här avfärdar han direkt.

– Det är ert problem, hitta det datumet då, säger han gapskrattar åt sina kritiker.

Men hans förslag om att göra jul till en högtid också i den muslimska almanackan, är mycket allvarligt, och seriöst menat.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".