Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonprojekt ska minska skolbränder

Bränder i skolor är ett problem som vuxit under flera år, och därför satsar nu Brandskyddsföreningen, Räddningsverket och flera större försäkringsbolag 17 miljoner i ett forskningsprojekt för att försöka minska antalet skolor som brinner. Vällingbyskolan i en Stockholmsförort har haft tre stora bränder under de senaste två åren.

Rektor Per-Åke Gustafsson visar runt på skolgården.

– Vi ser en grusplan på höger sida, här stod ett hus fram till midsommar 2007, då brann den byggnaden ned. Sedan var det ett hus till som stod här rakt fram. Om vi går lite längre syns det kanske spår i asfalten att det har stått någonting här, säger han.

Senaste gången det brann i Vällingbyskolan var det bara två dagar kvar till skolavslutningen i somras. Samma kväll skulle niorna ha en avslutningsbal, berättar rektorn Per-Åke Gustafsson.

– Det är klart det var inte så kul för eleverna, uppklädda i långklänningar kanske, att släpa dem i sotflagor som låg här på skolgården, säger Per-Åke Gustafsson.

Vällingbyskolan är inte ensam drabbad. I genomsnitt brinner det i en svensk skola varje dag enligt Brandskyddsföreningen och Räddningsverket. Ett forskningsprojekt ska nu hjälpa till att stävja bränderna. Per-Erik Johansson på Brandskyddsföreningen är ansvarig.

– Det går ut på att försöka förstå mer om varför det börjar brinna och varför man anlägger bränder, så att man kan minska antalet skolbränder, eller effekterna av dem, säger han.

Forskningsprojektet ska undersöka hur man kan bygga skolorna bättre för att elden inte ska kunna spridas. Det handlar också om hur man kan förebygga genom att se till att skräp och annat brännbart material inte finns i närheten av skolor. Och hur en bra social miljö, med färre missnöjda elever, eventuellt kan påverka antalet bränder.

Skolor brinner i hela landet, både i storstäder och på mindre orter. Hälften är anlagda, men i nio fall av tio hittas ingen gärningsman. Skolbränder kostar landets kommuner och deras försäkringsbolag hundratals miljoner varje år.

Och elever och lärare drabbas. På Vällingbyskolans fritidshem som brann ned nu senast var det långt ifrån bara pengar som gick upp i rök, säger rektor Per-Åke Gustafsson.

– Barnen blir framför allt av med allt de har producerat som de inte har hunnit ta hem, det kan till exempel vara presenter till föräldrar och syskon. Det var i princip hundra procent förstört.

Mona Hambraeus
mona.habraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".