Premiär för Vinter i P1

Nästa år firar det omåttligt populära programmet Sommar i P1 50-års jubileum. Men redan idag har de som längtat efter Sommar kunnat stilla sin abstinens med ett annat program. På juldagen startade nämligen Vinter i P1.

– Det var jättekul, framför allt att få göra det live. Sedan så var jag i förväg lite för orolig ifall programmet var för allvarligt och nu när jag gjorde det så kändes det som kanske det var för roligt, säger författaren och komikern Jonas Gardell som var första värd.

Vinter i P1 ska sändas i åtta avsnitt och avslutas på nyårsdagen med författaren Kerstin Ekman som värd. Systrarna Kallur, Henning Mankell och Lars Åberg är några av de andra Vintervärdarna.

– Det här känns som en spännande premiär och en jättefin gåva till alla P1-lyssnare, ett fint förpackat underhållningsprogram med underhållande personer, säger Agneta Ekberg som är redaktör för programmet.

Hon säger att Vinter är samma typ av program som Sommar i P1, men hon menar att det finns skillnader.

– Ja, det är väl mer det här att i Sommar så pratar man kanske om sol och semester och mycket barndomsminnen medan Vinter i P1 kanske är den goda berättaren som sitter där i en fåtölj framför brasan och berättar en spännande historia för oss, säger Agneta Ekberg.

Hur tänkte ni när ni satte ihop den här gruppen av vintervärdar?

– Det var ju mycket svårare. Vi skulle enbart plocka ut åtta stycken och då kände vi att vi måste ha sådana personer som vi vet kan göra ett bra manus och underhålla P1-lyssnarna i en och en halv timme i juletid.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".