Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora lager virke kvar efter Gudrun

Publicerat fredag 26 december 2008 kl 16.57
Timmer i Byholma. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Trots att det har gått fyra år sedan stormen Gudrun drog fram över södra Sverige ligger en stor del av det fällda virket fortfarande lagrat. Vid det enorma timmerlagret i Byholma utanför Ljungby är till exempel mer än hälften av virket kvar.

– Det har varit tolv travar, sex på varje sida från början. På ena sidan har vi tagit bort en kilometer men den andra sidan är fortfarande intakt. Den är fortfarande 2,3 kilometer, säger Arne Nilsson, ansvarig för Byholma.

Det är fortfarande mycket att göra?

– Oh ja. Det kommer och går 30-35 timmerbilar per dag, plus tio-tolv lass flis som vi kör ut som energived.

Fortfarande ligger runt 60 procent av de kilometerlånga virkestravarna kvar här på det gamla militärflygfältet ett par mil väster om Ljungby.

Den stora delen av virket är tänkt att sågas upp för till exempel husbyggen och för att det inte ska ruttna så sprutas mängder av vatten över stockarna varje dygn. Runt 20 miljoner om året kostar det ägaren Vida att sköta virket.

Trots att det gått nästan fyra år sedan stormen så menar Vidas informationschef Lotta Fonsell att arbetet går helt enligt plan.

– Vi håller på att avveckla det. Vi sågar kontinuerligt, vi tar timmer härifrån och sågar framförallt på sågverket i Vislanda. Vi räknar med att det ska vara avvecklat ungefär 2010 och vi tror att vi håller den planen hyfsat.

Hur mår virket just nu?

– Ganska bra. Det har ungefär samma nivå som vi har förväntat oss. Vi kan sälja det oförminskat på de marknader som vi har sålt på förut.

Ser ni någon försämring?

– Inte mer än förväntat, utan vi har det utfall som vi hade tänkt oss.

Även skogsjätten Södra har en hel del timmer kvar efter stormen i sina upplag, runt 1,3 miljoner kubikmeter.

Situationen underlättades inte av den nya stormen Per som kom 2007, och nu har dessutom efterfrågan på timmer gått ner kraftigt.

Lotta Fonsell på Vida tror ändå inte att det ska behöva innebära att trät blir liggande så länge att det förstörs.

– Vi vet att det inte kan ligga hur länge som helst. Det kan inte ligga ända till 2015. Så vi är samtidigt angelägna om att beta av det. Men i en lagom takt.

Finns det någon risk att ni blir tvungna att behålla virket längre än beräknat?

– Det är svårt att säga nu under rådande omständigheter, när konjunkturen utmanar oss alla. Men som vi ser det nu så tror vi inte det, säger Lotta Fonsell, informationschef på Vida.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".