EU utreder hälsorisker med nanomaterial

Så kallade nanomaterial, alltså material i pyttelitet format, blir allt vanligare i konsumentprodukter. EU satsar nu för första gången på ett större forskningsprojekt för att utreda eventuella hälsorisker med materialen.

Bengt Fadeel på Institutet för Miljömedicin på Karolinska Institutet leder forskningsprojekt.

– Man kan säga att det finns en insikt internationellt och på EU-nivå att vi måste försöka förstå riskerna med nanomaterial och därför görs det en stor satsning, säger han.

14 forskargrupper inom EU och i USA ingår i projektet, där de nya nanomaterialens eventuella hälsoeffekter ska granskas.

Nanomaterial är vanliga ämnen, som metaller, som krympts ned till oerhört liten storlek. I den här storleken får ämnena nya egenskaper, det öppnar stora möjligheter och nya användningsområden, men leder också farhågor.

Nanopartiklar är lika små som många av kroppens egna biologiska molekyler, och kanske kan de reagera med vävnader på oväntade sätt.

Användningen av nanomaterial ökar snabbt. De finns numera många slags produkter; kosmetika, till exempel solkrämer, kläder, till exempel antibakteriella strumpor, rengöringsmedel och tvättmedel.

Men nanomaterial finns också i mat. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA konstaterade nyligen att nanomaterial kan finnas inom EU, i förpackningar till ett fåtal importerade matvaror.

Världshälsoorganisationen och FN:s organisation för livsmedelsfrågor, FAO, ordnar i juni ett expertmöte för att diskutera säkerheten med nanomaterial i mat.

Svenska Livsmedelsverket följer frågan, säger Kettil Svensson där.

– I dagsläget diskuterar man just hur nanomaterial ska regleras inom EU. Man har kommit fram till att det antagligen måste betraktas som nya livsmedel och då gå under en speciell lagstiftning, säger han.

Mätförpackningar med nanomaterial kan vara till exempel plast som ändrar färg när bäst-före-datum gått ut, eller som har fått en bakteriedödande beläggning. Ingen kan ännu säga om det här är farligt på något sätt.

Forskaren Bengt Fadeel tycker att det största problemet är att de flesta människor är helt oinformerade.

– Som konsument själv skulle jag känna mig oroad om det är så att det förekommer vissa tillsatser utan att man känner till det, säger han.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".