Avdraget är max 50 000 kronor om året. Arkivfoto: Jack Mikrut/Scanpix

Rot-avdrag även för svenskar utomlands

Den som äger en lägenhet på spanska solkusten eller ett hus i Provence kan utnyttja det nya så kallade rot-avdraget, avdraget för renoveringsjobb i hemmet. Avdraget infördes nyligen av regeringen för att stimulera ekonomin.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg tycker att det är fel.

– Man måste se det som att varje land tar ansvar för sin del och sin byggbransch. Det är klart att när man lägger ut skattebetalarnas pengar så måste intresset i första hand vara att gagna där skattebetalarna finns. Det andra är mera en lyxvariant skulle jag vilja säga. Den som har råd med fastigheter där får också ta av egna pengar om man vill göra en upprustning.

Sven-Erik Österberg och socialdemokraterna tycker att rot-avdraget bara ska gälla i Sverige. Men eftersom det nya rot-avdraget – som började gälla den 8 december – går in under regelverket för hushållsnära tjänster, har de svenskar som till exempel äger en lägenhet på spanska solkusten eller ett hus i Provence lika stor rätt att renovera badrum eller byta fasad med hjälp av en spansk eller fransk snickare och sedan göra skatteavdraget.

Avdraget är maximalt 50 000 kronor om året, för par blir summan maximalt 100 000 kronor.

Socialdemokraterna har också som krisåtgärd föreslagit ett rot-avdrag, men med en annan konstruktion säger Sven-Erik Österberg.

– Det är mera ett riktat bidrag, i vårt förslag finns det ingen möjlighet till att göra avdrag för fastigheter utomlands.

Men statsekreterare Ingemar Hansson, som ansvarar för området skatter på finansdepartementet, säger att EU:s regler inte tillåter att fritidshus inom unionen behandlas annorlunda. Eftersom subventionen riktar sig till enskilda och inte till företag är det här den konstruktion som gäller.

Men enligt Ingemar Hansson är det inget stort problem. Det mesta av rot-avdraget hamnar där det är tänkt, som byggstimulans i Sverige, menar han.

– Det här är en följd av EG-medlemskapet och vi liksom alla andra länder måste följa EG-rätten.

Men ni är inte så upphetsade?

– Nej, det här är en väldigt liten sak. Det mesta hamnar här och stimulerar byggverksamheten i Sverige och det tycker vi är bra, säger Ingemar Hansson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".