Debattörer vill ha tuffare mopedlagar

Regeringen tar alldeles för lätt på mopedolyckorna bland unga och bristen på lagskärpningar är uttryck för en vilja att tillfredsställa mopedbranschens intressen.

Det skriver sex företrädare för trafiksäkerhetsorganisationer, läkarkåren och försäkringsbolag, bland andra Folksams VD Anders Sundström och forskningschefen på Statens Väg- och Transportforskningsinstitut Astrid Linder, på Dagens Nyheters debattsida.

Debattörerna skriver att mopedolyckorna ökar dramatiskt bland unga, och allra mest bland femtonåringar, men att regeringen trots detta i den kommande mopedpropositionen inte vill höja åldersgränsen för klass 1-moped till 16 år.

– Vi kan inte se annat än att bristen på nödvändiga lagskärpningar är uttryck för en vilja att tillfredsställa så många särintressen som möjligt och uppnå konsensus till varje pris, skriver debattörerna.

– Detta är cyniskt eftersom fler och fler femtonåringar kommer att skadas svårt eller dödas så länge inga skärpningar kommer till stånd, fortsätter artikelförfattarna, som hänvisar till forskning som visar att en sextonåring är betydligt mer mogen än en femtonåring.

– Åldersskillnaden på ett år kan till exempel vara en skillnad i förmåga till impulskontroll, som kan orsaka svåra skador eller döden för en ung mopedist, skriver de sex i debattartikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".