Studenter får tjäna mer pengar

Högskolestuderande ska kunna arbeta och tjäna mera utan att studiebidraget och studielånet sänks. Det anser riksdagspartierna i den studiesociala kommittén som har kommit fram till att höja det så kallade fribeloppet till 130 000 kronor per år, vilket välkomnas bland studenterna.

– Det är jättebra, absolut. Det är många som måste jobba för att få ihop det. Det är många som har barn som studerar och om de inte jobbar klarar de ju inte det och det är ju synd att de måste säga nej till jobbet för att få pengar från CSN, säger Zelda Maden som läser till sjuksköterska och jobbar extra på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

I dag får en heltidsstuderande tjäna max 102 500 kronor per på arbete vid sidan av studierna, sedan bantas både studentens lån och bidrag.

I förslaget som enligt Svenska Dagbladet ska presenteras i mars nästa år och kan bli verklighet 2010 höjs taket till 130 000. Skulle den studerande tjäna mer än så sänks endast studiebidraget och inte lånet.

Ordföranden i studiesociala kommittén, centerpartisten Roger Tiefensee, är nöjd med förslaget som enligt honom har stöd från samtliga riksdagspartier.

– Framför allt sommarjobb, där man tjänar under sommarledighet, ska inte påverka möjligheten att få studiemedel sedan under terminstid.

Flera undersökningar de senaste åren har visat att studenternas ekonomi blivit allt sämre. Enligt en opinionsmätning från fackförbundet TCO är fyra av tio studerande är oroliga för att inte ha tillräckligt med pengar under julledigheten.

Ordföranden för Sveriges förenade studentkårer Moa Neuman tycker att förslaget är ett steg i rätt riktning för att förbättra studenternas ekonomi. Men enligt henne räcker det inte. Sveriges förenade studentkårer har gjort beräkningar som visar att genomsnittsstudenten hamnar på minus 900 kronor varje månad.

– Därför vore det väldigt bra om man kunde höja studiemedlet så att vi slipper gå minus.

Men kan man inte få in de pengarna genom att jobba extra?

– Men studier är en heltidssysselsättning och man ska kunna studera på heltid, säger Moa Neuman.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Samarbete med Radio Stockholm

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".