Någon av Khaleda Zia, tv, eller Sheik Hasina, th, lär sväras in på premiärministerposten i januari. Foto: Scanpix.

Efterlängtat val i Bangladesh har inletts

Uppdaterad 04:30
I Bangladesh har nu vallokalerna öppnat för det första valet på sju år. Efter två år med undantagslagar och en militärstyrd regering ska landet åter försöka vända in på en demokratisk väg.

Regeringen har genomfört en mängd olika lagar som ska bädda för ett rättvist val, säger Magnus Lundgren på en skrapig telefon i Bangladesh. Han är rådgivare på FN:s samordningskontor i landet.

– Det tycks som att de politisk partierna har lärt sig av historien och tidigare val, och följer i stort sett de nya vallagarna. Så situationen ser positiv ut, säger han.

Bangladesh skakades av en våg av våldsattacker under 2005 och 2006 som krävde många människoliv. Detta ledde fram till att militären grep in och tillsatte en ny regering för två år sedan och undantagstillstånd infördes.

Premiärministern Khaleda Zia i dåvarande regeringspartiet Bangladesh National Party, BNP, greps och anklagades bland annat för korruption, något som även hennes politiske motståndare i partiet Awami League Sheik Hasina också gjorde. Även hon greps.

Bägge kvinnorna hölls i förvar tills i somras, då de släpptes mot borgen, men i princip kvarstår korruptionsanklagelserna mot båda.

Men någon av dem lär ändå bli den som svärs in på premiärministerposten i januari, så som det varit allt sedan 1991.

Just kampen mellan de bägge har varit roten till många av de politiska problem som präglat Bangladesh de senaste decennierna, de har inte pratat med varandra på över 17 år. Det blev en stor nationell händelse när de hälsade på varandra för några veckor sedan.

Vid varje val i landet har det parti som förlorat anklagat det som vunnit för valfusk. Vilket har lett till både oro i landet och en politisk förlamning. Och farhågor för det finns även denna gång.

– Det är en av de största riskerna även den här gången, att förloraren inte accepterar valresultatet och det vore väldigt olyckligt. Det som talar för att de accepterar valresultatet den här gången är att valkampanjen hittills har gått väldigt rättvist till, säger Magnus Lundgren.

Rent politiskt står partierna rätt nära varandra och båda har som mål att utrota fattigdomen. Men hur det ska gå till är mindre klart.

Man räknar med ett högt valdeltagande på runt 70 procent, för valet är efterlängtat av de 81 miljoner registrerade väljarna i landet.

– Viljan att gå till val är väldigt stor bland bangladesharna, just eftersom man inte hållit val på sju år. Över lag är det en väldigt stark demokratisk anda och kultur i Bangladesh, säger Magnus Lundgren.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".