Italien ställs inför domstolen i Haag

Offer och anhöriga till offer för tyska krigsbrott i Italien under andra världskriget har rätt till skadestånd från den nuvarande tyska förbundsrepubliken, enligt en rad domar i italienska domstolar. För att få slut på kraven har Tyskland nu vänt sig till den Internationella domstolen i Haag.

Att Tyskland drar en nära allierad som Italien inför domstolen i Haag är ett drastiskt steg, men här handlar det om hindra att folkrätten urholkas, anser den tyska regeringen.

Enligt folkrättsreglerna kan inte en civil domstol i ett land rikta skadeståndskrav mot en annan stat. Men det är precis vad italienska domstolar gjort under flera år, senast i ett par fall 2008.  

Offer eller anhöriga har tilldömts rätt till skadestånd från den nutida tyska staten. Ett exempel är en man som under kriget deporterades från Italien för tvångsarbete i tysk vapenindustri. Också den italienska högsta domstolen har bekräftat den här sortens skadeståndsdomar.  

De italienska juristerna hävdar att mänskliga rättigheter går före folkrättens regler om statlig immunitet. Men den tyska regeringen hänvisar strikt till folkrätten och räknar med att vinna i Haag.   

De internationella reglerna har tillkommit bland annat för att ge också förbrytarstater möjlighet till omvändelse och nystart.

Utan de reglerna skulle krigets efterverkningar bli oöverskådliga, inte bara för Tyskland, utan också exempelvis Italien som var Hitlers allierade under en stor del av kriget, och vars trupper också begick krigsbrott. Eller i vår tid Serbien, som nu strävar mot Europagemenskapen.  

Enligt uppgifter i tysk press så finns också inom den italienska regeringen ett inofficiellt stöd för de tyska strävandena i Haag, alltså emot det egna landets domstolar.  

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".