Rölleka och renfana skydd mot fästingar

Vanliga svenska sommarblommor, som rölleka och renfana, kan ge ett nytt, effektivt skydd mot fästingar, som också är svårare för fästingarna att bygga upp en resistens emot. Det visar forskning vid KTH och Uppsala Universitet.
– De medel som finns nu ger inte alls ett hundraprocentigt skydd, säger Thomas Jaenson som är fästingforskare vid Uppsala Universitet. Vi vill hitta något som är mycket bättre. Nu har vi funnit att exempelvis rölleka, renfana och pors innehåller ämnen som är väldigt effektiva mot fästingar och myggor. Flera tusen smittas Varje år smittar de små svarta krypen, som gömmer sig i gräs och buskar runt 10 000 personer med borrelia i Sverige och runt 100 personer insjuknar i fästingburen hjärninflammation, TBE. I dag finns vaccin mot TBE, men inte mot borelia och de myggmedel som man kan stryka på i förebyggande syfte skyddar bara mot ungefär hälften av fästingarna. Men nu tror svenska forskare att vanliga blommor, som rölleka och pors, kan innehålla en lösning. Lika bra som konstgjorda preparat I ett forskningsprojekt som började med att man ville hitta effektiva och billiga myggmedel i Afrika så har man nu upptäckt att de svenska växterna innehåller ämnen som är lika effektiva som de konstgjorda preparat som finns idag. Thomas Jaenson tror nu att man genom fortsatt forskning kan hitta ämnen som är ännu kraftfullare och han säger att de här naturliga ämnena också har stora fördelar på lång sikt, eftersom risken är stor att fästingar och mygg bygger upp en motståndskraft mot konstgjorda insektsmedel, men att det här tar mycket längre tid med naturliga ämnen. I väntan på ett riktigt effektivt medel som man kan stryka på för att stöta bort fästingar så är det idag allt fler som vaccinerar sig. Sedan år 2000 har försäljningen av det dominerande vaccinet mot TBE ökat med över trettio procent i landet.
Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista