Rättegångarna på Bali drar ut på tiden

På Bali pågår rättegångarna mot de personer som misstänks för inblandning i bombattentatet i oktober förra året, där mer än 200 personer miste livet. Sex av dem var svenskar. Den första rättegången startade den 12 maj, men processen är långsam, och än är det ingen som säkert vet när första domen kommer.
Idag har domaren tröttnat på att Amrozi som halvligger i stolen framför juryn. – Sätt dig upp rakt, säger han, och visa lite respekt. Amrozi, skruvar på sig och säger något som får många av de indonesiska åhörarna att skratta till. Han har kallats den leende terroristen av media, och är en av de huvudmisstänkta för bombdådet i Kuta Beach på Bali. Andra rättegången pågår parallellt Rättegången mot två andra huvudmisstänkta, Amrozis bror, med smeknamnet Mukhlas, och Imam Samudra, pågår parallellt med denna. Dessutom har man startat runt tio rättegångar, mot dem som anklagas för medjälp. Sammanlagt väntas drygt 30 personer ställas inför rätta här i Denpasar på Bali. De allra flesta försvaras av Muslim Lawyers Team, en grupp som specialiserat sig på den här typen av fall i Indonesien. De har till exempel hand om försvaret för en man som står åtalad för en rad bombattentat mot kyrkor. Amrozi och de andra huvudmisstänkta har instruerat sitt försvar att ropa ”Gud är störst”, Allahu Akbar, och knyta näven, när något avslutats. Åhörare vill ha dödsstraff Utanför lokalen, i en välbevakad trädgård samlas de västerlänningar, som följt rättegången. De flesta är från Australien och många kände någon som gick bort. En liten grupp har kommit för att se på Amrozi och Imam Samudra idag, senare ska de iväg till platsen vid stranden, där de strödde askan av sina släktingar för ett halvår sen. De vill se dödstraff för alla de inblandade. Samma känsla finns hos många av de balineser jag talar med, som Suharti, som jobbar i en affär, precis bredvid bomplatsen. – Rättegången drar ut för länge på tiden, säger Suarti, alla här påminns om det hemska dådet. Myndigheterna måste agera snabbare. Först då kanske omvärlden förstår att vi i Indonesien tar kampen mot terrorismen på allvar.
Amanda Rydman, Bali
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista