Polisen vill få tillgång till fler register

Varje år hämtar polisen tusentals personer på uppdrag av andra myndigheter, till exempel psykiatrin. Nu vill Rikspolisstyrelsen att poliserna ska få mer information om dem som ska hämtas. I en skrivelse till regeringen föreslås flera lagändringar.

– Vi behöver ju ha uppgifter om aggressivitet, våldsamhet, om personen har benägenhet att använda vapen eller tillhyggen. Ibland kan det vara relevant att veta om en person har en sjukdomsbild som kanske gör att man har vissa beteendestörningar, säger Yvette Glantz som är verksjurist på Rikspolisstyrelsen.

Varje år gör polisen runt 20 000 så kallade handräckningar, där man hämtar personer på uppdrag av andra myndigheter, det kan till exempel röra sig om en patient som ska tvångsvårdas eller en missbrukare som ska på läkarbesök.

Förra året sköts en polisman i Nyköping till döds när han skulle hämta en psykiskt sjuk man. Efter det har polisen sett över sina rutiner, och kommit fram till att man ofta får för lite information för att kunna göra ordentliga riskbedömningar.

Därför föreslår Rikspolisstyrelsen nu flera lagändringar.

– Dels att de myndigheter som förfogar över uppgifter de ska också vara skyldiga att lämna över dem. Och dels att polismyndigheterna själva ska kunna inhämta uppgifter om den här personen genom slagningar i sina register, säger Yvette Glantz.

Det handlar om vapenregistret, misstankeregistret och belastningsregistret där polisen vill kunna göra mer omfattande sökningar än idag.

Yvette Glantz ser inte några integritetsproblem med de lagändringar som föreslås.

– Nej, det är ju uppgifter som polisen behöver för att kunna göra en riskbedömning och planera åtgärderna så att de blir bra. Då behöver polisen de här uppgifterna, även om sjukdomsbilder och så vidare.

Justitieminister Beatrice Ask har ännu inte tagit del av polisens skrivelse.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".