Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landets hjärtstartare registreras

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 12.00
Kan rädda liv.

Antalet defibrillatorer eller hjärtstartare som placerats ut i samhället har blivit fler de senaste åren, men exakt hur många som finns eller var de finns är det ingen som vet. Nu ska Civilförsvarsförbundet inrätta ett nationellt register så att informationen om var närmsta hjärtstartare finns blir tillgänglig för alla.

En av dem som räddats till livet av en hjärtstartare är Bosse Hellberg. För snart tre år sedan spelade han badminton med några kompisar när han började känna en skarp smärta i vänsterarmen.

– Jag förstod att det var hjärtat. Då gick jag in i sporthallen och sa åt kompisarna att de skulle skjutsa mig till Karolinska. En kompis hängde på och jag ramlade ihop i omklädningsrummet. Sedan minns jag inget mer.

Bosse Hellberg var död i 14 minuter. Hans badmintonkompisar började ge hjärt-lungräddning, men när räddningstjänsten kom hade de med sig en hjärtstartare och kunde då efter flera försök få igång Bosses hjärta igen.

– Det här hände en torsdagskväll. Jag vaknade på söndagen på Karolinska.

2006 blev det tillåtet för allmänheten att använda sig av defibrillatorer och sedan dess har flera hundra hjärtstartare placerats ut på till exempel företag, flygplatser, idrottsanläggningar och köpcenter. Eftersom hjärtstartaren själv berättar vad som ska göras är det möjligt för vem som helst att använda den.

Men exakt hur många, eller var alla hjärtstartare finns, är det ingen som vet. Men nu ska alltså Civilförsvarsförbundet tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning ta fram ett nationellt register för hjärtstartare.

– Vi tycker att det är viktigt att kartlägga var de hjärtstartare som placerats ut i landet finns tillgängliga, för att så snabbt som möjligt få fram hjälp till en person som plötsligt drabbats av hjärtstopp, säger Ulrika Hammargård, utbildningskonsulent på Civilförsvarsförbundet.

Liknande register finns i redan flera andra länder, bland annat i Danmark. Exakt när det svenska registret kommer att vara färdigt är oklart. När det är komplett så kommer SOS-alarm få alla uppgifter så att de, när någon ringer om ett misstänkt hjärtstopp, kan informera om det finns en hjärtstartare i närheten, så att man då kan börja hjälpa innan ambulansen hinner fram.

Bosse Hellberg är mycket tacksam över att räddningstjänsten hade med sig hjärtstartare och ser positivt på att det nu ska upprättas ett register.

– Jag tror det är ett måste. Det handlar om minuter och varje minut är värd flera år.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".