Sheikh Hasina vann storseger. Foto: Pavel Rahman/Scanpix.

Storseger för Sheikh Hasina i Bangladesh

I Bangladesh blir det Sheikh Hasina och hennes Awamiparti som tar över makten efter årsskiftet. Det sker efter en jordskredsseger i valet. Awamipartiet får två tredjedelar av platserna i parlamentet. Men redan talas det om valfusk.

Som vanligt kommer anklagelserna om valfusk från dem som förlorat valet. Partiet BNP med Khaled Zia i spetsen redan sagt att man har bevis för att det inte gått rätt till i stora delar av landet.

På en presskonferens som partiet höll strax efter att valresultatet blivit officiellt sas att man bland annat hade bevis för falska röster och att Awamipartiet skulle ha favoriserats vid flera vallokaler. Senare idag kommer partiet att ge besked på om och hur det tänker protestera.

Historiskt sett så har anklagelserna om valfusk stämt. Det har alltid förekommit men inför det här valet har den militärstödda regeringen infört nya vallagar och upprättat en helt nytt valregister där 81 miljoner människor registrerats med foto, fingeravtryck och underskrift som lagras i 10 000 datorer - vilket enligt FN gör att Bangladesh nu har ett av världens bästa valregister.

Och under valdagen fanns drygt 500 internationella valobservatörer ute tillsammans med 150 000 lokala observatörer.

Segrande Sheikh Hasina har uppmanat sina partikamrater att inte gå ut på gatan och fira valsegern då det skulle kunna trigga igång ett våld likt det som fick militären att ta över makten och införa undantagstillstånd för två år sedan.

För varje timme man kan bevara lugnet i landet ökar chanserna för att man ska kunna återinföra demokrati i Bangladesh. För det är vad ett av de fattigaste länderna i Asien behöver för att lyfta några fler av de runt 150 miljoner invånarna ur den hopplösa fattigdom de lever i.

Awamipartiet och det förlorande BNP har i stort sett samma politik där de främst lovat att fattigdomen ska utrotas bland annat genom att maten ska bli billigare, men hur det ska uppnås finns det inga konkreta planer för.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".