Fyrverkeriförsäljning i Jönköping. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Butiker säljer inte nyårsfyrverkerier

Flera butiker har beslutat att inte sälja fyrverkerier inför nyår. Orsaken är bland annat debatten om raketerna och att många tycker illa om skjutandet som varje år skadar 300 personer.

– Vi har tagit ett gemensamt frivilligt beslut inom Ica Maxi att inte sälja fyrverkerier i år, säger Jonas Handspik, butikschef på Ica Maxi i Mölndal.

Varför just i år?

– Det har väl blivit en hetare potatis med miljö och skaderisker och nu tyckte vi att det var dags och då ställer vi upp på det allihop.

Debatten om raketskjutandet har blivit allt hårdare på senare år. Och inför årets nyårsfirande säljer alltså Ica Maxi inga fyrverkerier. Samma sak har tidigare också Willys beslutat liksom de flesta andra Axfoodbutiker. På Coop säger pressavdelningen däremot att man fortsätter sälja eftersom det inte tycks vara någon stor fråga för medlemmarna.

Berner Yngwe säljer raketer i en cykelaffär i Jönköping och han tror ändå debatten kan påverka försäljningen i år.

– Generellt sett i år har det varit lite lugnare och förmodligen blir det en liten minskning i år. Det beror väl på negativa skriverier om fyrverkerier och så är det oroliga tider och folk håller kanske lite extra i slantarna i år.

Runt 200 miljoner kronor drar fyrverkeriförsäljningen in varje år och inom branschen finns en irritation över debatten som man anser är skev.

– Det har varit lite för mycket fokus och negativa skriverier om det. Kan man koncentrera det här till nyårsafton och kanske försöka få bort allt innan och efter så stör det inte så många, säger Berner Yngwe

Landets största importör Svea Fireworks kan ändå tänka sig att begränsa försäljningsperioden för att få bort okynnesskjutandet.

Men det är många som har svårt att tänka sig avstå från raketerna:

– Något ska man ha. Det bara är så, en tradition, säger Torbjörn Bylund som just har köpt en kasse full.

Det är många som debatterar och är trötta på fyrverkerier vad säger du om det?

– Det missköts ju så förbannat. Bor du i stan tycker jag inte att det ska vara. Vi bor i skogen så jag vet inte vad vi ska reta upp.

En del butiker har slutat att sälja, vad tycker du om det?

– Det är upp till dem. Men nhos mig blir det mycket fyrverkeri, men vi bor som sagt på landet och har privat fest, säger Torbjörn Bylund.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".