Pakistanoffensiv mot islamister

Pakistan har inlett en militär offensiv mot islamistiska rebeller i den nordvästra delen av landet. Den senaste månaden har de trappat upp angreppen mot USA:s transporter till Afghanistan som passerar genom området.

Regeringstrupperna gick till angrepp med både helikoptrar, stridsvagnar och artilleri och målet är att säkra huvudvägen upp genom bergen och in i Afghanistan. Längs den transporteras merparten av USA:s och Natos förnödenheter till trupperna i Afghanistan på lastbilar, allt från maten och bränsle till tunga vapen.

Men den senaste tiden har talibaner och deras anhängare inriktat sig på att stoppa de här transporterna. Tidigare i december anfölls t ex en lastbilsdepå och omkring 100 tunga fordon sattes i brand. Flera chaufförer har dödats och en del transportföretag vägrar att fara längs den farliga vägen.

Nu försöker alltså den pakistanska regeringen få kontroll över det här oroliga området och driva bort talibantrupperna. Den pakistanska militären säger att den har angripit flera baser för islamisterna idag och totalt utegångsförbud har proklamerats i området.

Leveranserna till USA:s och Natos trupper i Afghanistan har stoppats som ett resultat av offensiven, USA:s militär säger att det för ögonblicket inte innebär några problem för dem. Men transporterna från hamnstaden Karachi genom Pakistan är av central betydelse för USA och de kommer bli ännu viktigare nästa år när de amerikanska trupperna ska förstärkas kraftigt. USA undersöker därför om man inte i fortsättningen kan transportera en större del av utrustningen via centralasiatiska länder som Uzbekistan.

Pakistanska regeringsstyrkor har vid flera tillfällen tidigare försökt få kontroll över de laglösa gränsområdena mot Afghanistan men utan någon större framgång.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".