Kiruna går mot strömmen i nyföretagande

Finanskris och lågkonjunktur har bidragit till att antalet nystartade företag minskar. Under hösten har omkring 20 procent färre företag startats jämfört med hösten 2007. Men det finns undantag. I Kiruna har antalet nystartade företag aldrig varit så stort som nu.

Ökningen i Kiruna beror bland annat på LKAB:s satsningar. Men många företag har även startats inom turistbranschen. Det är framför allt kvinnor som startar företag. I storstäderna står kvinnor för 60 procent av de nystartade företagen.

För några månader sen startade Eva Alsterdal företaget Kurator Eva, där hon ger stöd och hjälp till människor via telefon. Hon är tjänstledig från sin tjänst inom landstinget, där hon varit hårt belastad med arbete och till slut sjukskrev sig.

– Jag förstod att det nu var dags för mig att göra det som jag länge hade tänkt, att starta eget, säger Eva Alsterdal.

Kurator Eva är ett av de nästan 130 företag som startats i Kiruna kommun i år. Det är rekord, siffran brukar ligga på mellan 80 och drygt 100 nya företag per år, säger Hans Sammelin på Företagarna i Kiruna.

– Det är oerhört stor efterfrågan på kunskap om hur man startar företag. Vi har kört utbildningar under våren och denna höst med fulla kurser.

Kiruna går mot strömmen. För finanskrisen och lågkonjunkturen har bidragit till att antalet nystartade företag totalt i landet har minskat. Under hösten med omkring 20 procent jämfört med hösten 2007, enligt siffror från Nyföretagarcentrum.

Hans Sammelin på Företagarna har sin förklaring till att entreprenörandan är så stor i Kiruna.

– Det är till stor del konsultföretag. Det har sin förklaring i att LKAB investerar väldigt stora pengar i gruvorna i malmfälten. Där har konsultverksamheten varit dominant. Men det startas även inom besöksindustrin, främst av unga. Det ligger i tiden att starta företag för den växande generationen.

Nu är det lågkonjunktur och finanskris. Det är väl kanske inte den bästa tiden att starta företag?

– Många företag i Kiruna märker inte av effekterna av lågkonjunkturen än. I dag ser det inte allt för mörkt ut.

Både i riket totalt och i Kiruna står kvinnor för de flesta nystarterna. Eva Alsterdal hoppas att hon kan fortsätta med sin verksamhet.

– Jag kan inte leva på det ännu men jag har goda förhoppningar om att det kommer att gå bra. Sen får jag se om jag kommer att säga upp mig när det har gått lite längre tid, säger Eva Alsterdal, egenföretagare i Kiruna.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".