Bilist får godkänt i nykterhetskontroll. Arkivfoto: Scanpix.

Väktare kan få utföra alkoholkontroller

Polisen är positiv till att låta väktare och ordningsvakter utföra alkoholutandningsprov i Svenska hamnar. I fjol stoppade Rikspolisstyrelsen ett vaktbolag som testade förare i Ystad hamn, men nu ställer man sig positiv till en lagändring på området.

– Visserligen skulle vi önska att man hellre kunde ställa poliser där för vi tycker att det här borde vara en skattefinansierad verksamhet när man kontrollerar att folk inte begår brott. Men när pengarna inte räcker till så tycker vi att det näst bästa är att utbilda ordningsvakter och väktare, säger Lars Tonneman, chef för polisrättsektionen på Rikspolisstyrelsen.

Hösten 2007 stoppade Rikspolisstyrelsen ett vaktbolag i Ystad hamn som testade trafikanter som kom av färjorna från Polen. Vaktbolaget som hyrdes in av det kommunala hamnbolaget hade fått den lokala polisens godkännande och deras verksamhet ansågs vara lyckad. Mellan maj och oktober ifjol hann de göra 24 000 alkotester och avslöjade 133 onyktra förare.

Men när Rikspolisstyrelsen fick reda på vad som pågick stoppades testerna. Stoppet motiverades med att verksamheten stred mot lagen och att det är viktigt för förutsägbarheten i samhället att vissa uppgifter endast sköts av polisen.

Stoppet väckte debatt och i september presenterade regeringens utredare ett förslag på en lagändring som ska göra det tillåtet för väktare och ordningsvakter att göra utandningsprov i just hamnområden.

I sitt remissvar skriver nu Rikspolisstyrelsen att man ser positiv på förslaget. Dock vill man att de personer som ska göra testerna ska kallas för något annat än väktare och ordningsvakter och att de ska ha en särskild uniform.

Lars Tonneman på Rikspolisstyrelsen är inte helt positiv till att företag tar över polisiära sysslor, men anser att nyttan i det här fallet väger tyngre .

– Vi tycker väl att det är mindre bra med det här stilbrottet när det gäller kategorier som har befogenheter att använda våld med mera så bör de vara i statlig regi. Men om det nu inte är möjligt att ha det på det viset då får vi acceptera att man lägger ut det här på väktare och ordningsvakter. Syftet är ju att få ett samhälle där så få brott som möjligt begås.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".