Längre inlåsning av flyktingbarn kritiseras

Barnombudsmannen, BO, är starkt kritisk mot ett förslag om att flyktingbarn ska kunna låsas in längre än sex dygn innan de avvisas. Förslaget finns i en utredning som regeringen beställt. Barnombudsman Lena Nyberg säger att förslaget knappast lever upp till barnkonventionens intentioner.
– Det är inte rimligt att barn blir inlåsta och upplever en ofta ganska traumatisk situation i att inte kunna gå ut och vara fria, säger, barnombudsman Lena Nyber. Förslaget som barnombudsmannen nu så hårt kritiserar handlar om hur verkställigheten av avvisningar av asylsökande och flyktingbarn ska se ut i framtiden. Barnens perspektiv saknas Förutom kritiken att hålla barn frihetsberövande längre än sex dygn, anser barnombudsmannen att man i utredningen saknar både barnperspektiv och barnkompetens. Barnombudsmannen Lena Nyberg föreslår till exempel att personal ska finnas med på resorna tillbaka när barn avvisas. – Den här situationen för barn och unga är väldigt dramatisk och kan påverka dem för resten av livet. Då gäller det verkligen att de vuxna som finns med verkligen kan hantera barnens reaktioner för att minska dramatiken och det traumatiska för barnet som inte får stanna i det land där man kanske skulle vilja få stanna. Fler kritiska Barnombudsmannen är inte den enda som kritiserar hur omhändertagandet och avvisningarna av asylsökande hanteras i Sverige. För en dryg vecka kritiserade Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg Migrationsminister Jan O Karlssons förslag om att effektivisera handläggningstiderna för asylsökande. Hårdare attityd Rädda Barnen ansåg att det i förtäckta ordalag handlade om att försöka skapa en hårdare attityd gentemot flykttingar. Barnombudsman Lena Nyberg medger att det är svårt att göra avvisningar smärtfria men anser att det krävs m många förbättringar i förslaget.
Anna Tibblin Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista