Kina

Mjölkskandal kan ge dödsstraff

I dag onsdag börjar en uppmärksammad rättegång i Kina mot styrelseorföranden för det stora mejeriföretag vars giftiga bröstmjölksersättning skadat tusentals kinesiska spädbarn. Hon riskerar dödsstraff för att inte ha stoppat försäljningen av det hälsofarliga mjölkpulvret.

Tian Wenhua var styrelseordförande i det numera konkursdrabbade mejeriföretaget Sanlu, som i september i år visade sig ha sålt bröstmjölksersättning som innehöll höga halter av industrikemikalien melamin.

Nu står hon som högsta ansvarig åtalad tillsammans med tre andra inom företaget och riskerar dödsstraff. Samtidigt pågår också rättegångar mot ett tiotal andra personer inom mejeribranschen som producerat, sålt eller använt melamin i mjölk.

Enligt officiella siffror från Kinas hälsodepartement har över en kvarts miljon barn tvingats uppsöka sjukhus på grund av skador på urinvägar och njurar efter att ha druckit giftig bröstmjölksersättning. Minst sex spädbarn har dött.

För familjer vars barn har drabbats av njurskador eller dött har det varit svårt att få ekonomisk ersättning.

Nyligen meddelade en branschorganisation för Kinas mejeriföretag att de har startat en fond för att kompensera de familjer som drabbats av giftigt mjölkpulver. Ersättningen ska betalas ut genom ett stort försäkringsbolag, men advokater uppmanar nu föräldrar att inte ta emot engångsersättningen eftersom den är mycket låg. I stället hoppas föräldrar och advokater kunna stämma de berörda mejeriföretagen.

Problemet hittills har varit att Kinas politiskt kontrollerade domstolar inte har vågat ta upp några av de känsliga fallen. Domstolarna har avvisat stämningsansökningarna med motiveringen att den statliga utredningen ännu inte är färdig, och det finnas alltså inget facit för domarna att gå efter.

Kinesiska toppolitiker nämner ofta att landet måste styras enligt gällande lagar, och rättegångarna efter melaminskandalen sätter förtroendet för den kineisksa rättvisan på ett allvarligt prov, där det inte bara gäller att skipa symbolisk rättvisa på det sedvanliga sättet genom ett par avrättningar, utan också att låta vanliga familjer få sin sak prövad i domstol.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".