Över 45 000 renar dödas varje år av rovdjur. Foto: Catarina Friskman/SR.

Svårt för samer att leva på rennäring

Det blir allt svårare för många samer att överleva på rennäring. Den ökande rovdjursstammen innebär stora förluster för renägarna och sametinget kräver nu ökad jakt på rovdjur.

Där en slingrande väg tar slut vid Järämä mitt i djupaste Norrbotten, rusar 2 000 renar runt i gärdet för att komma undan lassokastarna och slakten.

Men nu kan inte samerna slakta lika många renar som tidigare, berättar Per Anders Nutti, renägare och ordförande i Saarivuoma sameby.

– Rovdjursproblemet blir större och större. Det blir fler rovdjur för varje år.

Rovdjursstammen har återhämtat sig och är den kraftigaste på hundra år, enligt Naturvårdsverket. Varje år slaktas drygt 60 000 renar, och nästan lika många, över 45 000 blir rovdjursmat.

2009 utökar regeringen rovdjursersättningen med 10 miljoner kronor. Enligt sametinget täcker ersättningen bara en bråkdel av renägarnas förluster.

Sametingets biträdande näringslivschef Ragnhild Svonni, tror inte att ekonomiskt stöd är lösningen, utan vill att rovdjursstammen minskas.

– Ner på samebynivå där det blir förutsägbart för samebyn att så här stort rovdjurstryck förväntas vi tåla. Kommer vi över det rovdjurstrycket så leder det till att vi kan få en ökad skyddsjakt.

Naturvårdsverket utreder hur jakt på rovdjur skulle kunna beslutas på en mer regional nivå. Ett förslag ska presenteras i februari.

Det finns risker med mer lokala jaktbeslut, säger Naturskyddsföreningens naturvårdschef Klas Hjelm.

– Vi tror att det är svårare för en länsstyrelse än en regional myndighet att verkligen ta det samlade nationella ansvaret och ha den överblick som behövs för att se stammen i sin helhet.

– Det kan finnas risk att man har svårare att stå emot lokala påtryckningar och opinioner.

Renägaren Per Anders Nutti menar att rovdjursstammen måste ner. Det är inte hållbart att över 45 000 renar blir rovdjursföda varje år, säger han.

– Rennäringen är den enda näringen som ska göda statens rovdjur. Vilken annan näring skulle tåla det? Jag tror inte en åkare eller en affärsman skulle gå med på något sådant.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".