Gaza attackerades för femte dagen i följd. Foto: Ashraf Amra/Scanpix.

Israel säger nej till vapenvila i Gaza

Den israeliska regeringens säkerhetskabinett sa på onsdagseftermiddagen nej till ett internationellt förslag om en vapenvila och sa att den militära operationen mot Hamas i Gaza ska fortsätta. Samtidigt har Hamas via Ryssland kommit med en fredstrevare. I Gaza är det nu 393 döda och över 1 600 skadade och de israeliska attackerna fortsätter för femte dagen.

Israeliska radion toppar nyheterna med det misslyckade franska försöket att få en temporär vapenvila. Premiärminister Ehud Olmert sa nej.

Nej, för det fortfarande finns mål att slå ut och Hamasledare som gömmer sig på sjukhus och i moskéer i Gaza.

Nyheter är en del av den psykologiska krigföringen. Israels folk får på inga villkor visa svaghet gentemot Hamas och först gå med på en vapenvila. För det skulle Hamas utnyttja till sin fördel och skjuta av än värre raketer mot Israel.

Det är nattens raketträff mot en tom skola i Beersheva drygt fyra mil från Gaza bevis för. Och att det i Gaza finns vapen som kan nå ännu längre in i Israel. Den tolkningen understryks av de israeliska medierapporterna.

Tv visar visserligen de palestinska begravningarna av barn som finns bland de nära 400 dödsoffer i Gaza, liksom hur totalt förödande de fem dagarnas flygattacker varit mot det som ibland kallas världens största fängelse.

Men intrycket av ett kliniskt rent krig, som mer påminner om krigsspel på nätet förstärks än mer av de bilder som israeliska armén lagt upp på Youtube på nätet. Där kan den som vill se hur flyget prickar tunnlar vid gränsen mot Rafah.

Hur det ser ut därnere är det få som funderar över. Bara enstaka kritiska röster höjs, demonstrationer i Israel mot kriget förekom på onsdagen.

Och den kände krönikören Gideon Levy skriver i dagstidningen Haaretz om de unga piloterna som är blinda för lidandet i Gaza.

Men den så kallade Operation Gjutet bly har starkt hemmastöd.

Enligt Ryssland har Hamas nu sagt sig villigt till vapenvila om Israel öppnar gränserna.

Maria Persson Löfgren, Jerusalem
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".