Ökat rasistiskt våld i Ryssland

Enligt ryska människorättsorganisationer ökar det främlingsfientliga våldet i landet. Statistiken är osäker men under 2008 kan så många som över 100 människor ha dödats i rasistiska våldsdåd och många hundra har skadats.

– För två år sedan var det inte så mycket våld på gatorna som det är nu, säger Hamid från Uzbekistan i Centralasien.

Han kom till Moskva som politisk flykting för fyra år sedan och berättar att alla i hans krets hela tiden försöker varna varandra om var det kan vara farligt att röra sig.

Varje vecka rapporteras i ryska medier om oprovocerade gängattacker med dödlig utgång och offren kommer nästan alltid från Centralasien eller Kaukasus.

Aleksander Verchovskij är chef för SOVA-centret som bland annat kartlägger främlingsfientlighet i Ryssland. Han säger att trots de stigande dödssiffrorna för det rasistiska gatuvåldet, är mörkertalet fortfarande väldigt stort.

– Det enda vi med säkerhet vet är att vi inte ens känner till hälften av alla attacker, säger Aleksander Verchovskij på SOVA-centret. Då pratar vi bara om Moskva, i provinsen är det förmodligen ännu värre, tillägger han.

Enligt SOVA:s statistik för 2008 är de kända dödsfallen för rasistiskt gatuvåld nästan 100 stycken för hela året. Enligt en annan organisation, Moskvabyrån för mänskliga rättigheter, hade 113 personer mördats i främlingsfientliga hatbrott i Ryssland bara under årets första tio månader.

Aleksander Verchovskij säger att det ryska samhällssystemet saknar övergripande strategier för att bekämpa problemet.

– Nu kan det handla om enskilda åklagare eller politiker som tycker att frågan är viktig men ingen tar ett helhetsgrepp, säger han.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".