Raúl Castro talar på balkongen. Foto: Ismael Francisco/Scanpix.
50 år efter Kubas revolution

Folket frånvarande när Raúl hyllade Fidel

Fredagsnattens jubileumstal på 50-årsdagen av den kubanska revolutionens seger hölls av Raúl Castro från samma balkong i staden Santiago de Cuba varifrån hans bror Fidel utropade revolutionens seger för 50 år sen.

När Fidel Castro den 1:a januari 1959 talade från borgmästarkontorets balkong i Santiago de Cuba, vibrerade gatorna av glädje och hoppfullhet.

Men när Raúl Castro 50 år senare talade från samma balkong var stämningen närmast dyster. På torget nedanför honom satt 3 000 speciellt inbjudna. Inga internationella gäster, enbart kärntrupper ur det kubanska kommunistpartiet.

Folk i allmänhet hölls på avstånd av polis och militär som avspärrat området runt torget.

Raúl Castro citerade i sitt tal flitigt sin frånvarade bror, Fidel.”En individ skapar ingen historia”, sa Raúl, ”men, fortsatte han, ”det finns människor som är oumbärliga och som kan vrida historiens kurs i ny riktning. Fidel är en av dem”.

Raúl Castro sa också att den kubanska revolutionen är starkare än någonsin och att dess stora framgång är att ha överlevt alla dessa år, trots USA:s aggressioner.

– Och aggressionerna kommer att fortsätta. Och de kommande 50 åren kommer säkert också att vara fyllda av ständig kamp, enligt Raúl Castro.

Inget särskilt uppmuntrande budskap för kubanerna i gemen. Men heller inte överaskande. I själva verket samma maning som dom senaste 50 åren.  Status quo - stillastående - har kommit att bli det mest utmärkande draget för den kubanska revolutionen.

Ett uttryck för det är också att de som idag sitter i ledningen för regering och kommunistparti - samma 3 000 som var inbjudna att lyssna på Raúl Castros tal - i stort sett är desamma som fanns där för 50 år sedan.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".