Polisen betalar hyra till brottslingar

Polisen i Strömsund hyr sin lokal av brottslingar. Huset tillhör ett bolag som ägs av några personer som är dömda för brott. En av dem är efterlyst sedan länge av både polisen och Interpol. Det här är inget som bekymrar ledningen för Östersundspolisen.

– För det första så är det här inget som är okänt för oss. Att det är personer som är efterlysta för brott har vi känt till i tre-fyra år. När det gäller själva lokalen så har vi hyrt den sedan 1994 då vi tecknade kontrakt med en annan fastighetsägare.

– Lokalen har alltså bytt ägare sedan dess. När det gäller den här fastighetsägaren så har vi överhuvudtaget ingenting att anmärka mot dem i deras egenskap av fastighetsägare, säger Lars Ericsson, ställföreträdande länspolismästrare.

Ser du något problem i att polisen hyr lokal av brottslingar?

– Vi har ju inte hyrt lokal av brottslingar. Vi hyrde av en annan fastighetsägare som sedan har sålt till de här individerna som inte var brottslingar vid det här tillfället. Sedan har deras förhållanden förändrats under tidens gång. Men det är klart om vi fick välja så skulle vi inte ha det så här.

Om allmänheten känner till bakgrunden kommer den att ha förståelse för det som hänt, tror Lars Ericsson.

Tidigare har polisen kopplat in sin egen jurist men det har inte lett till några förändringar.

– Vi behöver egentligen inte göra mycket åt det här. Det finns i och för sig moraliska aspekter man kan titta på. Det är som det är just nu. Tyvärr.

Så det kommer inte att hända någonting?

– Vi kommer inte att flytta ut ur lokalerna så länge vi har en bra hyresvärd i deras egenskap av hyresvärd.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sr.se

Även Domstolsverket har hyrt lokal i det omtalade huset. Kontraktet är nu uppsagt av besparingsskäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".