Få kvinnor på politiska maktpositioner

Det är få kvinnor bland de högsta politiska tjänstemännen hos socialdemokraterna och moderaterna ute i landet. Färre än en tredjedel av de så kallade partiombudsmännen är kvinnor.

Nu borde partierna börja jobba för att få en jämn könsfördelning även bland sina politiska tjänstemän, precis som man gjort för de förtroendevalda politikerna. Det säger Lenita Freidenvall som är statsvetare vid Stockholms universitet.

– Jämställdhet är inget som kommer av sig själv. Det handlar om makt, för att få makt måste man ta makt och då måste man gå in och aktivt arbeta, säger hon.

Med den så kallade ”varannan damernas-regeln” jobbar socialdemokraterna och moderaterna aktivt för att få hälften män och hälften kvinnor bland sina förtroendevalda politiker. Men det räcker inte, eftersom många viktiga beslut tas bland de anställda politikerna i partierna, menar Lenita Freidenvall.

Och när det gäller de högst uppsatta politiska tjänstemännen på lokal nivå är det långt kvar till varannan damernas. Inte ens en tredjedel av de så kallade partiombudsmännen är kvinnor.

Partiombudsmännen jobbar ute i distrikten där de samordnar det politiska arbetet och sköter kontakterna med partiledningen. De sitter på en nyckelposition i partierna menar Lenita Freidenvall. Bland annat eftersom de arbetar heltid med politik, säger hon.

– De förtroendevalda ut i distrikten kan ägna all tid åt politik till skillnad från fritidspolitikerna. De kan vara med att bestämma dagordningen, de kan bestämma upplägget, de kan bestämma agendan, de kan göra prioriteringar och det innebär en enorm makt, säger hon.

Men någon sådan makt har inte de 25 partiombudsmännen hos moderaterna säger partiets organisationschef Liselotte Floren. Och att bara åtta av dem är kvinnor är inte något stort problem säger hon.

– Hos oss i moderaterna har inte partiombudsmännen den maktposition som man kanske kan tala om hos i andra partier. De är en del av hela personalkåren här, och där har vi en bra könsbalans, så jag tycker inte att det är ett stort problem, säger Liselotte Floren.

Av socialdemokraternas 26 förste ombudsmän är bara sju kvinnor, och det beror bland annat på att det är för få kvinnor som har sökt jobbet och att det är de enskilda distrikten som bestämmer vem som ska anställas. Det säger partisekreteraren Marita Ulvskog.

– Det är beslut som inte fattas centralt, utan beslut som fatts ute i partidistrikten och det har helt enkelt inte varit tillräckligt många kvinnonamn som har förslagits, de har inte talat om att de finns och att de vill ha jobbet, säger hon.

Men Lenita Freidenvall menar att partierna också själva har ett ansvar att hitta lämpliga kvinnor när de rekryterar. 

– De måste göra sig besväret att inventera fältet. Om de tar det här besväret, och om de i god tid ser över sin rekryteringsbas så är jag övertygad om att det finns kompetenta och uppdragsvilliga kvinnor och män, säger hon.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".