Kubanerna får bygga egna hem

Kubaner kommer att tillåtas att bygga sina egna hem och att använda egna medel för att göra det, meddelade president Raúl Castro på söndagen.

Castros budskap är den senaste i raden av reformer i Kuba som avviker från det strikt kommunistiska styret i landet. 

Den 77-årige Raúl Castro, som tog över makten från sin äldre bror Fidel Castro för ett knappt år sedan, sade att de ändrade reglerna skulle tillåta att hundratusentals nya bostäder snabbt kan komma att byggas.

Husbyggen på Kuba har tidigare i stort sett helt skötts av regeringen, men det systemet har lett till allvarlig bostadsbrist eftersom husbyggandet inte kunnat möta efterfrågan. 

Bara hälften av målet på 100 000 bostäder byggdes förra året och bristen förvärrades dessutom eftersom tre orkaner förstörde en halv miljon hem.

Tidigare reformer från Castro den yngre har inkluderat privatisering av mark, höjda löner för jordbrukare och återinförandet av privata företagare såsom taxichaufförer i transportsektorn.

Kubaner kan nu också köpa datorer, äga mobiltelefoner, hyra bilar och sova på hotell som tidigare enbart turister hade tillgång till - förutsatt att man har råd - genomsnittslönen i Kuba är motsvarande 130 kronor i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".