Handlingsplan för jobb för flyktingar

Nu föreslås att flyktingar med uppehållstillstånd i Sverige ska tvingas vara mer aktiva för att få fullt bidrag. I gengäld ska en särskild handlingsplan utformas för varje flykting för att underlätta integrationen. Ordföranden i Kurdiska riksförbundet Keya Izol tycker det är rätt att ställa högre krav på flyktingarna.
– Det finns ingen anledning för en flykting att inte följa handlingsplanen, eftersom det inte finns några andra alternativ, säger Keya Izol, ordförande i Kurdiska riksförbundet. Det är viktigt att man ställer krav så man får resultat. Handlinsplanen kommer att utformas efter varje enskild flykting som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Just den gruppen är på drygt 14 000 personer, men förslaget ska också komma att omfatta asylsökande. Den individuella handlingsplanen kan handla om vilken utbildning som är lämplig, vilket jobb som passar eller om särskild rehabilitering behövs. Snabbare in på arbetsmarknaden Nu blir målet att flyktingar ska snabbare in i samhället och som det ser ut idag fungerar inte integrationen, enligt utredningen. Det var därför integrationsminister Mona Sahlin tillsatte en utredning för att få till stånd en förändring. Utredare är förra borgarrådet Lars Rådh. Han säger att det viktiga är att se potentialen i flyktingarna och snabbt få ut dem i arbete. – Det har funnits en attityd i Sverige att om man inte kan jobba hundra procent, är det heller ingen idé att satsa resurser på att komma in på arbetsmarknaden, säger Lars Rådh. Vi vill ha samma attityd för flyktingar som man börjar få för sjukskrivna att de resurser man har ska tas tillvara. En nyhet blir också att kommunen, Försäkringskassan, AMS och Högskoleverket måste jobba tätare tillsammans för att det ska fungera. Staten bör betala mer Utredningen föreslår också att staten ska ta över ansvaret för det ekonomiska de första 15 månaderna. – Idag har kommunerna valet att antingen betala ut försörjningsstöd till de här personerna, eller en kommunal introduktionsersättning, säger utredaren Lars Rådh. Försörjningsstödet är till för försörjning om inget annat lyckas, men det vi föreslår är en aktiv insats för att människorna så snabbt som möjligt.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista