”Färdplan för fred ligger fast”

Den israeliske premiärministern Ariel Sharon och hans palestinske kollega Mahmud Abbas framträdde sent på tisdagseftermiddagen. De försäkrade att färdplanen för fred i Mellanöstern ligger fast. Trots att den amerikanska presidenten inte själv var där så låg USA:s närvaro i luften.
Presskonferensen tedde sig mest som en välregisserad manifestation, dikterad från USA, när de båda vithåriga premiärministrarna sida vid sida försäkrade varandra och omvärlden om att freden och färdplanen dit är Tackade USA Efter att båda inlett med att tacka USA talade både israelernas Ariel Sharon och Mahmud Abbas om deras varderas egna mål, som en flört till de egna. Ingen av de berörde några av de svåra och avgörande steg som väntar; som rivningar av israeliska bosättningar och avväpningar av militanta palestinier. Vill inte styra Ariel Sharon sade också att Israel inte vill styra palestinierna eller bestämma deras framtid men att fred inte var möjligt om terrorn fortsatte. Tidigare på tisdagen försökte Yassir Arafats al-Fatha reparera gårdagens dödsskjutning genom att gripa de ansvariga palestinier som sköt ihjäl en utländsk gästarbetare på Västbanken. Overkligt positiva Just nu ser scenerna från Jerusalem nästan overkligt positiva ut, med leenden och handskakningar mellan de forna fienderna Sharon och Abbas. Även om USA:s president Bush nu inte stod där mellan dem så var det ändå som om han fanns där.
Lena Bejerot, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista