Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjöfarten drabbas av lågkonjunkturen

Lågkonjunkturen slår också mot sjöfarten. Flera rederier har gått i konkurs och i Nordens största hamn i Göteborg har frakten av bilar och fordonskomponenter gått ner kraftigt.

– Sett på årssiffran så kommer vi att hamna någonstans på minus 15 procent jämfört med 2007. För november och december är siffran ungefär 30 procent back.

– Det är mycket allvarligt eftersom fordinsindustrin är ett av de segment som vi har satsat på och som vi satsar på inför framtiden. I det korta perspektivet finns det ingenting som kan kompensera en sådan nedgång, säger Claes Sundmark, försäljningsdirektör i Göteborgs hamn.

För Göteborgs hamn innebar de sista månaderna 2008 en nedgång också för den kallade rorotrafiken, det vill säga frakt av till exempel lastbilar som själva kan köra på och av fartygen.

Den tidigare uppgången av containerhanteringen i Göteborgs hamn har stannat av helt, medan importen av olja däremot fortsätter att öka, enligt Claes Sundmark. Enligt Svenska Dagbladet ökar oljeimporten kraftigt även i Oxelösunds hamn.

I Halmstads hamn är man än så länge inte så hårt drabbad av lågkonjunkturen, säger försäljningschefen Mats Jönsson till Ekonomiekot.

– Däremot känner vi på oss att det kommer nu under första kvartalet, säger han.

Rederier som transporterar till exempel kol och spannmål har tvingats sänka sina priser med mer än 90 procent på bara några månader.

Flera rederier har redan tvingats i konkurs. Vd:n för rederiet D/S Norden säger nu till danska tidningen Börsen att den internationella rederinäringen kommer innebära ”riktigt många konkurser” framöver.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".